U konsistua Këshilli i ri për zhvillim të rajonit planor JUGPERËNDIMOR

Strugë, 24 nëntor 2017 -  Ramis Merko u zgjodh president i ri i Këshillit për zhvillim të rajonit planor JUGPERËNDIMOR, në seancën konstituive të këtij trupi rajonal, detyra primare e së cilës në dy vitet e ardhëshme, siç theksoi ai do të jetë angazhimi për rritjen e mjeteve kushtuar tetë rajoneve planore në shtet, me qëllim që të arrihet obligimi ligjor që1 përqind nga prodhimi i brendshëm bruto të jetë në funksion të zhvillimit rajonal.

 

 

 

На конститутивната седница беа разгледани и повеќе други точки, меѓу кои  и листата на приоритетните регионални проекти со кои Центарот за развој на ЈУГОЗАПАДНИОТ плански регион планира да аплицира кај домашните извори на финансирање, пред се, кај Министерството за локална самоуправа, односно Бирото за регионален развој, кај останатите ресорни министерства и агенции, како и кај меѓународната донаторска заедница.  Се очекува, следната 2018 година, да бидат реализирани повеќе регионални проекти во вкупна вредност од околу 40 милиони денари, при што како главни партнери ќе се појават деветте општини што му припаѓаат на Регионот.

 

По седницата, претседателот Рамиз Мерко, заедно со раководителот на Центарот за развој на ЈУГОЗАПАДНИОТ плански регион, Мирјана Лозаноска свечено ги пуштија во употреба реконструираните простории на Центарот за што средствата се обезбедени од Буџетот на РМ во рамки на проектот за Енергетско-ефикасни објекти, што се имплементира во шест општини од Регионот.

 

 

seanca konstituive 2017 - 2.jpg seanca konstituive 2017 - 1
seanca konstituive 2017 - 3

© 2011 - Центар за Развој на Југозападниот плански регион